Hogyan dolgozunk sportolókkal – cikk az ABMP amerikai masszázs szövetség magazinjából (angol) – Pegán Attila

Az alábbi cikkben betekintést kaphattok arról, hogy milyen egy integrált felkészülést segítő csapatmunka az NFL draft-ra készülő fiatal tehetségek mögött.
Februárban szerencsém volt 1 hétig részt venni ebben a munkában és sikerült ellesnem néhány alapelvet.

Az elsődleges tanulási terep az orvosi-csoport felépítésének átlátása és megértése volt, valamint az, hogy hogyan lehet ezt integráltan az edzéstervhez igazodva, esetenként azt befolyásolva eredményesen dolgozni.
Az meghatározó volt, hogy az edző, a vezető orvos, aki ebben az esetben egy chiropractor volt, az alárendelt Strukturális Integrátor és a mindannyiukhoz tartozó menedzser (aki masszőr és személyi edző is) mindvégig szoros kapcsolatban és folyamatos kommunikációban voltak. Ennek a láncnak a végén én, mint az egyik terapeuta végeztem a dolgomat, ami egyrészt új fogások és technikák begyakorlása, másrészt a sportolókkal való munka, a kezelések adása volt.
Mindenki a saját helyén a számára kijelölt dolgot végezte, folyamatos támogatás és számonkérés mellett.
Technikailag az én dolgom a terítés nevű myofasciális fogás tökéletesítése volt. TestSzobrászatban a terítés az egyik alapfogásunk és főleg előkészületi felszínibb használatra tartjuk. A terhelés alatt lévő, éppen alapozó, felkészülési szakaszban vagy szezonban lévő sportolóknál a TestSzobrászat komplex módszere kerülendő, mivel a testartás megváltozása destabilizálja a jól megszokott és beidegzett mozdulatokat. A terítés technikája viszont képes felszabadítani a szövetek felszínibb rétegeit és nagyobb mozgásterjedelmet, szabadságot és energia megtakarítást eredményez.
Az edzőtáborban részvevő sportolók a 40 méteres sprintre készültek legfőképpen, aminek a szintideje 4.40 mp volt.
A tábor 6 hete alatt egyetlen sérülés sem történt edzés közben, amire az edző is nap mint nap rácsodálkozott.

Néhány sportoló a táborból a következő helyeken került be az NFL-be:

  • 3. Joey Bosa
  • 17. Keanu Neal
  • 24. William Jackson
  • 25. Artie Burns
  • D’Anthony Dablé (már a draft előtt szerződést kapott)

Eredeti cikk:

http://www.massageandbodyworkdigital.com/i/665755-may-june-2016

Vélemény, hozzászólás?