5. Nemzetközi Fascia Kutató Kongresszus, Berlin - 2018. November 14-15.

A kötőszövet kutatása 2007-ben formálisan is tudományos útra lépett, az első FRC (Fasci Research Congress) bostoni megrendezésével. Ez évben Berlinben az 5. FRC-t rendezték, amelyen Pegán Attila és Hornyák István TestSzobrászok először vettek részt. Élményeik összefoglalásaként szolgál ez a cikk, igyekezvén bemutatni a konferencia szakmai munkáját.

Különös jelentősége volt az ezévi kongresszusnak. Most először történt meg ugyanis, hogy a klinikai gyakorlati szakemberek, az anatómusok és a nyugati gyógyászat képviselői jó hangulatban egymásrakacsintottak és egyetértettek abban, hogy a fascia összefüggő szövete központi szerepet tölt be munkájukban, az ember megismerésében.

Az esemény fénypontja Neil Theise előadása és Dr. Jean-Claude Guimberteau reakciója1 volt a második nap délelőttjén. Itt történt meg az előző napi feszültség feloldódása és a kéznyújtás, ami egy fontos lépés nem csak a fascia, de a holisztikus emberkép újraalkotásában is.

E szimbólikus esemény hátterében az áll, hogy Neil Theise, máj szövettani specialista és csapata publikálta (Benais és tsai, 2018)2 azt a felismerését, miszerint a szövettani könyvekben és az orvosi egyetemeken tanított struktúra, a submucosa (nyálkahártya alatti) rétege sűrű kollagén helyett, egy nagyon jól szervezett csatornarendszer, amiben a sejtenkívüli állomány folyamatosan áramlik, teret adva egy sor kritikus élettani folyamatnak. Ez a submucosa a szervezetben mindenhol megtalálható és folytatólagos hálózatot alkot testszerte, így nagy valószínűséggel komoly élettani szerepet játszik.

Az előadásból kiderült, hogy nagyjából 3 éven keresztül próbálta publikáltatni kutatásának eredményét, de minden orvosi szaklap jelentéktelennek és érdeklődésre nem számottartónak minősítették. Ezért csak az év elején került publikálásra a Scientific Reports folyóiratban.

Ez a kötőszövet által alkotott csatornarendszer a korábban már ismert interstitium nevet kapta. A tanulmány megjelenése után kitört a pánik a fasciát már sok-sok éve ismerő és használó terapeuták körében. Megrettentek, hogy a nyugati orvostudomány most a fasciát fogja lenyúlni.

Ennek a konflikutusnak a végére került így pont a kongresszuson, amikor is az előadást követő vastaps után Dr. Guimberteau kért szót a közönség soraiból és nyújtott szakmai és baráti kezet Neil Theisenek, aki professzionálisan azt el is fogadta. Jelezte, hogy meg is van lepődve, hogy amiről azt hitte, hogy Ő találta meg és újdonság, azt már egy egész világméretű közösség, a fősodortól távol és elzárva, ismeri, használja és kutatja.

- -

Ugyancsak a második napon Carla Stecco trendfordító előadást tartott a hyaluronsav (HA) jelentőségéről. Azonosította ugyanis a fasciocita, vagyis a sejtközötti állomány alkotóelemeit teremlő sejtet, ami a fibroblast rostképző sejthez hasonló. A hallgatóságból érkezett is észrevétel, miszerint Stecco sejtnek kéne ezeket elnevezni.

- -

A korábban már ismert, nagyon komoly kutatási eredményeket ismertetett az ausztrál Paul Hodges. A 3 doktori címmel rendelkező kutató eme publikációját több mint 20000 alkalommal hivatkozták már más tudományos tanulmányok. Kutatásának központjában a fájdalom áll. Azt találta, hogy a szervezetben a fájdalom helyén a szövetben, az idegrendszer bármely részén és az agyban is gyulladás, illetve gyulladási folyamatokra adott válaszok mutathatók ki.

A gyulladás létfontosságú fiziológiai folyamat, érzésteleníti, érzéketleníti a szervezet adott szöveteit. A túlzott gyulladás, illetve a gyulladásos folyamatok gyógyszeres elfojtása tovább gerjeszti a szervezet érzéketlenítését. előadásában ezen folyamatok konkrét fiziológiáját mutatta be. Ilyen folyamatok például a sérült fázisos (II. típusú) izmok, tónusos (I. tipúsú) izmokká alakulnak, vagy hogy egy gyulladás közelében lévő izmok is saját gyulladásos folyamatokat indítanak be, habár nem sérültek.

Jelezte, hogy kutatásának jelentősége az általános fájdalomcsillapítók értelmetlen használatának visszaszorításában fogják felhasználni és célzott egyénreszabott fájdalom menedzsment rendszer kialakítása a kutatásaik célja.

 

Carla Stecco az előadásokat követő panelbeszélgetésen a menstruációs időszak alatti alhasi fájdalmakkal foglalkozott. Kutatásai abba az irányba mutatnak, hogy a kötőszövet a változó hormonális egyensúly hatására, nagy valószínűséggel nem összehúzódnak, hanem ellenkezőleg kinyúlnak.

- -

Jaap Van der Wal alapvető filozófiai előadást tartott 20 percben, ami felért bármelyik előzőekben említett témával. A boncolásokról mondta azt, hogy a boncolás “hasztalan”, mert kívülről, kívülre kerül a boncolást végző. A hiedelemmel szeben a bőrfelszínen kívülről nem a test belsejébe kerül a boncolást végző, hanem megint a szöveteken kívülre. Meggyőződése, hogy “belül” a lélek van, amit a fentiek miatt, semmilyen boncolással meg nem lehet ismerni. Márpedig a lélek az ami az egész testet szervezi.

Mutatott egy diát állatok, cápa, illetve kutya kapilláris rendszeréről. Véleménye szerint a fascia és a vér együttesen alkotja a lelket.

A kongresszus programjában több előzetes esemény is szerepelt. Ilyenek voltak a bonctermi laboratóriumi gyakorlati workshop, faciatechnikák workshopjai, illetve a Fascia film vetítése is.

A kongresszuson kialakítottak egy mini BODY WORLD kiállítást, ahol többek között a szív fasciális hálóját is, első ízben bemutatták.

Robert Schleip egyik “őrültsége” a Palpation Lab első megjelenése a kongresszuson igazi színfolt volt. A játék lényege az volt, hogy két egymásmellé helyezett azonos kinéztű szilikon blokkok szilárdságát kellett megbecsülni tapintás útján. A szilikon blokkok egymástól eltérő, vagy egymással azonos szilárdságúak voltak. A kísérletben 190-en vettek részt a két nap alatt.

Stefan Westerback minden eddiginél nagyobb felbontású és nagyítású képei voltak kiállítva a folyosókon, amilyen közelségből és részletességgel még nem láthattunk szöveteket.

A kongresszuson a fasciával foglakozó ismert szakértők mind jelen voltak. Sikerül eszmecserét folytatni többekközött Gil Hedleyvel, Dr. Guimberteauval, Neil Theiseel, Frank H. Willarddal, Thomas Myersel, Robert Schleipel, John Sharkyval, Divo Mullerel és Jaap Van der Wallal.

Az egyetlen hiányérzetet Thomas W. Findley előadásainak elmúlasztása jelentette. Ő és Robert Schleip ennek a kongresszusnak a megálmodói és tudományos alakjai.

Örömteli meglepetés volt a Dévény-módszer oktatóival való találkozás. Mézám Zsuzsanna és Jakab Anna személyében komoly szakmai érdeklődésű és hátterű társakat találtunk. A poszter-bemutató teremben pedig Bene Mátéval futottunk össze. Érdekes beszélgetés keretében nézegettük a kiállított posztereket, amelyeken különböző kísérletek megfigyeléseit összegezték a kísérletek végzői. Néhány érdekesebb cím a közel 100 poszterből; The glenoid labrum: An adaptable dynamic ring, Standardized assessment of fascial tissue, Is the Superficial Back Line an anatomical or Functional structure?, Ultrasound imaging of abdominal muscles and fasciae, Can the fascial mobilization improve the dimensions of the carpal tunnel?

- - 

Érdekességként a kongresszus másnapján alkalom nyílt résztvenni a német oszteopátia éves kongresszusán is. Újra sikerült meghallgatni Neil Theise előadását az interstitiumról. Később egy amerikai triggerpont specialista is szerepelt a programban.

A délutánt egy 3 órás workshoppal töltöttük, aminek címe A fascia és a testtartás volt. Frank H. Willard tartotta, az UNE egyetemről érkezett, nagy elismertségnek örvendő amerikai anatómus. Vetített képei a gerinckomplexumról és a thoracolumbar fascia kompozitról eddig nem ismert területekre kalauzoltak. Mutatott képeket felnyitott SI izületről, dorsális igedszálakról, multifidusról és rotatores izmokról. Lenyűgöző az anatómiai tudás ilyen mélysége. Sajnálatos módon előadásának címében jelzett két témáról, vagyis a fasciáról és a testtartásról nem esett szó. Mindenesetre több olyan témás is megnyitott az előadásában, amire a közeljövőben bizonyítékot, illetve cáfolatot fogunk keresni a TestSzobrász Műhelyben.

 

 

Hivatkozások

  1. https://www.facebook.com/100004978201865/videos/1136423133200283/
  1. Structure and Distribution of an Unrecognized Interstitium in Human Tissues

Petros C. Benias, Rebecca G. Wells, Bridget Sackey-Aboagye, Heather Klavan, Jason Reidy, Darren Buonocore, Markus Miranda, Susan Kornacki, Michael Wayne, David L. Carr-Locke & Neil D. Theise 

https://www.nature.com/articles/s41598-018-23062-6

Képek:

 

Illusztráció: Jill Gregory. Felhasználva a Mount Sinai Health System engedélyével, a CC-BY-ND livensz alapján. (https://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/legalcode).

Vélemény, hozzászólás?