Kezelések

Hogy működik, milyen előnyök, változások várhatóak a kezelésektől

A TestSzobrászat egy nem-gyógyító, egészség fejlesztő manuális technika, amelynek elsődleges célja a testtartás fejlesztése révén a teljesítőképesség növelése. Röviden a vízszintes egyensúly és a függőleges összerendeződés megteremtésének folyamata az emberi testben.

A TestSzobrászat az ókori görög aszklépioszi hagyomány folytatása, amit az 1940-es években a New Yorkban élő Ida P. Rolf élesztett fel, és fejlesztett egységes metódussá, amit később az ő tiszteletére még munkássága derekán az őt követő hippi társadalom nevezett el róla Rolfing-nak. A Rolfing® “recept” továbbfejlesztője Thomas W. Myers alkotta meg az Anatomy Trains® (Anatomiai Vonalak) elméletet, amely az emberi test kötőszöveti hálózatának a fascia-nak az első holisztikus felismerése és kezelése.

Az eredeti Rolfing® recept 10 kezeléses szériában írja elő a teljes test mozgás szervrendszerének az átfogó kezelését. Ezt Tom Myers 2 további kezelés beiktatásával és az eredeti recept Anatómiai Vonalak mentén való újászervezésével 12 kezelésessé fejlesztette. A TestSzobrászat folyamata ezt a 12 kezelést tartalmazza. 

kezelés

A TestSzobrászat az emberi testnek a föld gravitációs mezejével való együttállását tartja mérvadónak. Ezt hétköznapi nyelven testtartásnak nevezzük. A testtartás jellemzője, hogy hosszú időn át alakul ki, vagy lesz stabil és az idő múlásával egyre jobban megerősiti magát, ami kompenzációk felépítésével az egész testre kihat. A testtartást számos tényező befolyásolja és alakithatja; veleszületett tulajdonságok, fejlődési minták, családi hatások, sérülések, traumák, iskolai és munkahelyi elvárások, és a fizikai aktivitás is. Ezen hatások a test lágy szöveteiben emlékként eltárolva alakitják a csontváz geometriáját, a csontok állását. A TestSzobrászat a test szövetei közül a kötőszövettel foglalkozik legbehatóbban, ugyanis a kötőszöveti fascia formálja és tartja össze a testet. Ezért ezt a kötőszöveti fascia hálózatot a tartás szervének, szervrendszerének is nevezzük.


A TestSzobrászok a masszázsok világából már ismerősnek tűnő környezetben, főleg masszázs asztalon, myofasciális technikák alkalmazásával dolgoznak.

A TestSzobrászat mégsem hasonlítható az eddig ismert masszázsokhoz, bodywork technikákhoz. A vendég a kezelés aktív résztvevője és az eredmény a TestSzobrász és a vendég közös együttdolgozásából ered.

A TestSzobrász munkája nem a fájó testrészek kezelése, vagy a panaszok enyhítése, hanem az azokat kiváltó tartás és mozgásminták fellazítása és újratanítása. Ezért gyakori, hogy a kezelés nem arra a testtájra fókuszál, ahol a vendég panaszai, tünetei jelentkeznek.

Mindemellett szokatlan lehet az is, hogy gyakran a kezelés manuális része az asztalról való felkeléssel és sétával, esetleg további strukturális, vagy mozgás elemzéssel tarkított. A technikák nem csak a masszázs asztalon fekve, de sokszor ülő helyzetben, vagy akár állva kerülnek alkalmazásra.

A testtartás mintáinak változtatása, fejlesztése a kezelések szériáját igényli, ami a TestSzobrászatnál 3 vagy 12 kezelést jelent. Az egyes kezeléseken az álló testhelyzet és alapvető mozgások strukturális elemzése alakítja ki a stratégiát és határozza meg a kezelendő testterületet. Így a kezelések sorozata lefedi az egész testet és holisztikus módon a testtartás minták eredetét, gyökerét próbálja kezelni, a kompenzációk fellazításán túl.

Fasciális lazítás (rövidebb 3 kezeléses széria):

Ez a rövidebb széria leghatásosabban a 12 kezeléses széria után 6-12 hónappal alkalmazható, amikor is a strukturálisan integrált testben létrejött változások megszilárdulnak és új eddig nem tapasztalt érzeteket, kompenzációkat termelnek. Ezek finomhangolása, integrálása az új testtartáshoz a valódi célja a 3 kezeléses szériának.

A TestSzobrászat eddigi tapasztalatai alapján azonban nagyon hasznos a 3 kezeléses széria önnálló alkalmazása is. Ebben az esetben az a cél hogy a meglévő testtartás mintái fellazuljanak, a test mozgásában szabadabb legyen és táguljon a testérzet, testtudat. Már a 3 kezeléses szériában is egyértelmű és szemmel látható változást tudunk elérni, hosszú ideje fennálló krónikus állapotok esetén. Így a 3 kezeléses széria mint egy bemutatóúl is szolgál a 12 kezeléses szériához, azoknak is akik kiváncsiak, hogy mi a TestSzobrászat, hogy működik, milyen előnyők, változások várhatóak a kezelésektől, de esetleg nem akarnak elköteleződni hosszabban.

Fasciális Integráció (hoszabb 12 kezeléses széria):

A TestSzobrászat 12 kezeléses szériája a testtratás változtatásának fokozatos folyamata, a vízszintes egyensúly és a függőleges összerendeződés megteremtése az emberi testben. Ezt a meglévő testtartás lebontásával kezdjük, ahol az első 8 kezelésen keresztül fellazítjuk és differenciáljuk a testet, hogy majd az utolsó 4 kezelésben egy erősebb, szabadabb mozgást megengedő integrált test alakuljon ki. A 12 kezelés Anatómiai Vonalanként (Anatomy Trains) halad, és minden kezelés a test meghatározott területét fedi le.

Tapasztalataink szerint a 12 kezelés megélése gyökeresen változtatja meg az emberek életét. A legalapvetőbb változást az, annak az energiának a felszabadulása jelenti, amit ez ideig a test kompenzációk fenntartására használt. Ez napi szinten szabad kapacitást eredményez. Konkrét példák erre a könnyebb szabadabb ébredés és felkelés reggel, jobb alvás, fokozott szexuális igény és teljesitőképesség, tenniképesség érzése, jobb terhelhetőség és kisebb mértékű fáradékonyság fizikailag, a jól érzem magam a bőrőmben érzés megtapasztalása.

A valódi hozománya az integrált testnek azonban a helyünk megtalálása a fizikai realitásban. A gravitációval való jobb együttállás egyúttal azt is jelenti, hogy hatásosabban tudjuk végezni munkánkat, önbecsülésünk megerősödik és érzékenyebbé válunk a körülöttünk zajló világ impulzusaira, amelyeket egyre tisztábban és nyugodtabban tudunk hasznosítani, vagy éppen elutasítani.

A 12 kezelés végeztével a test integrálttá válik, további folytatólagos kezelések nem javasoltak. Ez nem azt jelenti, hogy minden előzőleg fennálló tűnettől, vagy panasztól megszabadul a vendég, inkább azt, hogy a munka nagy része innentől kezdődik, a gravitációs mezőben újraformálni, újratermelni a testet.

A kezeléseket a TestSzobrász képzésben résztvevők illetve végzett TestSzobrászok adják, tudásszintjüknek megfelelő díjazás ellenében, amiről részletes információ az Áraink oldalon található.

A kezelések mindenki számára nyitottak.

Időpont foglalás

Időpont foglalás