A fájdalomról

TestSzobrász berkekben a mozgásszervrendszer kapcsán a fájdalom szót elvétve használjuk. Ennek oka, hogy a fájdalommal való foglalkozás komplex tevékenység, és kívül esik a TestSzobrász kompetenciáján. A TestSzobrászat leginkább a Lorimer Moseley ausztrál, gyógytornászból lett kutató által is képviselt értelmezést tekinti meghatározónak. A fájdalom kialakulásának folyamata egy valós fizikai hatás érzékelése, és annak feldolgozása az agyban. Az információ érzékelő idegszálakon feljut az agyba, ami aztán ott a korábbi élettapasztalatok alapján élménnyé válik. Vagyis mindenki a saját élettapasztalatai alapján saját fájdalomérzetet állít elő. Erre az aspektusra a TestSzobrász nem képes direkt hatással lenni, csak közvetve. Hogyan? Úgy, hogy megkeresi, és ha van, beazonosítja a fájdalmat kiváltó struktúrákat. 

Az alábbi TEDx(Adelaide) előadásában Lorimer Moseley a fájdalommal kapcsolatban végzett kísérlet sorozatról tájékoztat. Címe: Why Things Hurt

Lorimer Moseley: Why Things Hurt, TEDxAdelaide

A fájdalomtérkép

Az első TestSzobrász kezelést megelőző konzultáció alkalmával gyakran szóba kerülnek a fájdalmak: sajgó ízületek, térd, derék, váll, nyak. Ilyenkor a TestSzobrász fájdalom térképet készít, amely megmutatja a fájó területek hálózatát. Ez azonban nem a TestSzobrász kezelések tennivalóit jelöli ki, hanem egy térképet mutat a test leggyengébb láncszemeiről. Jellemzően azt mondhatjuk, hogy fasciális szempontból a fájdalmak a kollagénháló, a fascia beszűküléséből adódnak. A fájdalom ott jelentkezik, ahol a szervezet nem képes fenntartani a távolságot, a teret az egyes struktúrák között. Ilyenkor torlódás keletkezik és mindenféle kopás, szakadás, fáradás, zsibbadás jön létre. Az ilyen állapotok orvosi megnevezései az -is, -os latinos végződést kapják: scoliosis, arthtritis, bursitis, fasciatis.... Ezek jellemzően ízületekhez és szövetekhez kötődő panaszos állapotok, amely következtében folyamatosan sérül az ízület, vagy a a szövet valamely része, ami folyamatos fájdalmat okoz.

Ida Rolf szerint a fájdalom a testben lévő tér beszűküléséből adódik ott, ahol nincs elég és megfelelő hely a test ízületeinek és szöveteinek a mozgásra.

A fájdalomérzet tartós változása

A fájós területek kezelése gyakran hatásosan mulasztja el a fájdalmat, azonban ezek egy idő után kiújulnak. Ahhoz, hogy ez a fájdalom érzet tartósan megváltozzon, az azt kiváltó struktúra kezelése és változtatása a TestSzobrász feladata.

Így a TestSzobrász elsődleges célja a fájdalommal, hogy az a test egy másik részére mozduljon, kerüljön át. Ha ez megtörténik, és új testérzetek jelentkeznek, az azt is jelenti, hogy a struktúra megváltozott, és most máshova került a terhelés. Minden másképpen fog mozogni. A struktúra meghatározza a funkciót. A gondos TestSzobrász munka eredménye a fájdalom ilyen módon való kiterelése a szervezetből.

Fontos hangsúlyozni, a fájdalom kergetése helyett a TestSzobrász a fájdalmat létrehozó struktúrát kezeli! Ez egy hosszadalmas és fáradságos munka. Ennél a TestSzobrászok lustábbak és hatékonyabbak is egyben.

Mire jó a fájdalom?

A valódi cél a fájdalommal kapcsolatban az, hogy a vendég megtanulja, hogyan mozogjon úgy, hogy az ne fájjon. Ez az Ida Rolf-i alapgondolat különbözteti meg a TestSzobrászatot és a Struktúrális Integrációt a többi manuális technikától.

Ida Rolf azt mondta, hogy a terapeuta nem Ő maga (volt), hanem a gravitáció. Már a  kezelésről hazafelé menet, majd a mindennapokban a test használatával ülepedik, és nyilvánul meg a kezelések hatása. 

A kezelések alkalmával a fájdalommentes mozgás és testhasználat megtanítása a bináris, vagy kétállású gondolkodás beskálázásával kezdődik. Jellemzően a két alapérzet a fáj és a nemfáj. Ezek az érzetek lesznek a skála két végén. A TestSzobrász feladata a két végállapot között, vagy azokon túl, új testérzetek létrehozása és megéreztetése, tréningezése. Ezért a TestSzobrászat első és legfontosabb haszna, eredménye a testtudat fejlődése. Ehhez párosul a szöveti lazaság, ami teret enged a testben a testtudat kiterjedésének. Így a TestSzobrász kezelések alkalmával alakul ki az Integrált test.

Mindezekkel együtt sincs új a  nap alatt. Halat adni a vendégnek, vagy megtanítani őt halászni. A fájdalom kergetése helyett a TestSzobrász a fájdalmat létrehozó struktúrát kezeli, hogy a fellazult szövetek könnyebben tartsák és kisebb súrlódással mozgassák a testet.

Végezetül még egy őszinte gondolat Ida Rolftól:

Az puszta szerencse, ha a fájdalmaid csökkennek a kezelések által.

 

Kép: EIKO OJALA.


 

Vélemény, hozzászólás?