A profi sportolók kezelése TestSzobrászként

A versenysportolói lét speciális, a velük való munka ezért - csakúgy, mint a gyerekekkel, idősekkel, várandósokkal vagy egyes betegségben szenvedőkkel -, külön szakmai specializációt igényel.

A versenyzőkkel való munka kritériumai

  1. A legfontosabb kitétel, hogy a versenyzővel végzett munka rendszerszinten integráltan történjen: az edző, a versenyzőt körülvevő szakemberek és az egészségügyi team részeként a TestSzobrász egyeztetett keretek között legyen képes dolgozni. Amennyiben ez adott, a TestSzobrász feladata a versenyző olyan mértékű fejlesztése, ami az adott időszakban és terhelés mellett ideális.

  1. A versenyzőket ért fizikai fájdalom, traumatizálódás mennyiségének helyes felmérése és az annak megfelelő kezelés alkalmazása. Nagyon gyakori, hogy a sportolók magasan az átlag feletti fájdalomtűrő képességűek és emiatt a testérzetük, testtudatuk csökken. Ennek egyik jellemző tünete, hogy mélyebb, erősebb nyomást, fogást kérnek a kezelés alkalmával. Javaslom, hogy ennek a kérésnek ne dőlj be!

  1. A versenyzőre háruló teljesítménykényszer és stressz hatásmechanizmusának és aktuális mértékének megértése és felismerése fontos. Mindkét faktor gyakran társul túledzéssel, ezért is elsődleges figyelemmel lenni minderre, a kezelések eredményességének érdekében.

A fentiek figyelembevételével és alapos felkészültség után a versenyzőkkel való munka hihetetlen mértékben fejleszti a TestSzobrászt és képességeit. Olyan szuper képességű személyiségekkel dolgozhat, akiktől instant módon lehet tanulni. Miért? Mert a kezelések eredménye az edzésekeken és versenyeken másodpercekben, századokban, de akár érmekben, helyezésekben is kifejeződik. A TestSzobrász számára a teljesítmény növelésének módja a test integrálása, a funkció visszaállítása, és talán a legfontosabb: utat adni a szövetekben a versenyző motivációjának. 

Mivel járul hozzá a TestSzobrász a sikerhez?

Összességében a TestSzobrász feladata a szövetekből kiolvasni a panaszok, tünetek mögött felsejlő, és a diagnózist támogató mintát, testtartást. Ez a Fő Minta. Ez határolja be a mozgás terjedelmét és határozza meg a mozgásszervrendszer hatékonyságát. Ezt az ismeretet tudja hozzáadni a TestSzobrász az egészségügyi team munkájához.   

A következő esettanulmányokban röviden bemutatom, hogy milyen a világszínvonalú versenyzőkkel való munka és hogyan lehet alkalmazni a fasciális technikákat esetükben.

Befelé tolódó térdek - hosszútávfutó

Képzeld el a sokszor látott képet, amikor a hosszútávfutó jól felismerhető pattogó stílusában halad a cél felé. Pontosan így sétált a futó atléta a rendelőben, amikor erre megkértem, hogy megfigyelhessem a lába és medencéje mechanikáját. 

Abban a pillanatban ledermedtem, a térdei befelé tolódnak! Erre már akkor gyanakodni kezdtem, amikor a kezelésben az IT-Bandjeinek lazításához értem. Erősen fejlett vastus lateralisokat találtam mindkét oldalon. Ezért is kértem meg, hogy sétáljon fel és le a rendelőben.

A befelé tolódó térd mintának a lényege az adduktor izmok aktivitása és a szöveteinek megrövidülése. Ez húzza befelé a térdeket. Erre az Oldalsó Vonal szövetei folyamatos nyúlás alá kerülnek és próbálják tengelyben tartani a térdet. Mindez pedig a medencét és fölötte lévő strukturákat fogja kompenzált működésre kényszeríteni. De maradjunk csak a lábnál!

A kezelésben az adduktorokhoz nem nyúltam, csak az oldalvonalra volt idő és egy alaposabb térd-boka követésre. A versenyző képes volt megérezni térdei által leírt utat és térdhajlítások közben tanulta megtartani őket. Az álló helyzetben egymáshoz közeli térdek térdhajlításkor kifelé indultak meg. Állásban 2 ujjnyi, míg hajlított térdnél több mint egy ökölnyi távolság volt a két térd között.

A befelé tolódó térdek helyzete és mintája nagyban befolyásolja a lábak és az alsótest mechanikáját. A térd ízületének tengelyből való kimozdulása minden szövetet módosított működésre késztet. Az ideálistól eltérő, kompenzációk árán fenntartható működésre. Mindez nemcsak asszimetrikusan terheli és koptatja az ízületeket, de az energiát is nyeli a szervezetből. Ezért a TestSzobrász szemében a térd mintája szinte mindig része a vendég Fő Mintájának.

Paraversenyzők

Az amputált kerékpárosok és triatlonisták érdekes figurák voltak. Az egyikük csak így viccelt mikor visszajeleztem neki, hogy a nyaki gerinc szakaszának bal oldala feszült: “Ez már csak ilyen féloldalas, elbillent világ”. Neki is a jobb lábszára hiányzott, csakúgy, mint társának, akivel később dolgoztam. A közös munka során mozgatást kértem tőle a térd alatti megmaradt szövetekre. Odáig jutottunk, hogy elmondta, gondolatban még mindig mozgatja a nemlétező lábujjait, lábfejét. Az agyban még mindig megvan a mozgatás programja és ez látszik is a térd alatt megmaradt izmok megfeszülésén, ellazulásán.

Ami mindegyikükben közös volt, hogy alapos anatómiai ismeretük volt az emberi testről. Magasan többet tudtak és éreztek saját testükről, testükből és annak működéséről, mint ép társaik. Subscapularis, soleus vagy fejbiccentő izom voltak a társalgásaink témái. Szöveteik kifejezetten hidratáltak, jól karbantartottak és erőtől duzzadóak voltak. 

Lágyszöveti kezelés

Az agyrázkódást szenvedett birkózó srác esete érdekes volt. Atlétikai edzője nyaki lágyszövet kezelésre írta ki hozzám négy nappal az agyrázkódása után. Alapvető O-A ízület lazítást és általános nyak munkát végeztem a nyakszirti, a mély ferde nyak és a felszínesebb, fejbiccentő és szíj izmok szövetein. A nagyon jól használható szíjizom nyújtó fogáskor erős remegést és visszafogott fejemelést, nyakhajlítási képességet észleltem. Két nap múlva az újabb kezelésen ennek már nyoma sem volt. Forgott, mozgott a fej mindenfelé, a fejemelés teljes mozgástartományban, akadálytalanul ment végbe.

 

Tovább a TestSzobrász képzés oldalára


Képek:

By U.S. Army - Spcs. Leonard Korir and Shadrack Kipchirchir run 10,000 meters at 2016 Rio Olympic Games photos by Tim Hipps, U.S. Army IMCOM Public Affairs, CC BY 2.0

Slovakia’s Jozef Metelka shows the form that won the men’s 4 kilometer pursuit. Metelka also won the gold medal at the Rio Olympics.

https://tokyo2020.org/en/games/sport/olympic/wrestling/

Vélemény, hozzászólás?