Szenzoros és/vagy motoros amnézia (SMA)

Ez magyarul az érzékelő és a mozgató funkció elvesztését jelenti. Leginkább külön-külön jelentkezik, de egyszerre mindkét funkció kiesése is előfordulhat. Nem is hinnénk, hogy milyen gyakori jelenség ez az emberi testben. 

Az SMA kialakulásának elsődleges oka a trauma. Egy ilyen kívülről érkező behatásra a szervezet többféleképpen válaszolhat. 

  1. Flight-Fuss - A TestSzobrász értelmezés szerint ez a traumát okozó helyzet elől való menekülést, elhajlást, elmozdulást jelenti. Ilyenek jellemzően a testtartásban fellelhető tolódások. Gyakran látjuk autóbalesetet szenvedett vendégeknél, hogy a becsapódás iránya, még sok évvel a baleset után is megmarad a testtartásban,  az idő múlásával fő mintává alakulva.

  2. Fight-Üss - Ez a legegyszerűbb idegrendszeri válasz a traumára. A szervezet egyszerűen lekapcsolja a fájdalmat okozó testrész érzékelését. Ez történhet akár egyszeri trauma alakalmával, de jellemzően ilyenek az edzések alkalmával kialakuló terhelés miatti érzéketlenség, gondolhatunk az elérzéktelenedő sípcsontokra, öklökre vagy akár a biciklin való ülésre. Egy idő után már nem fáj.

  3. Freez-Lefagyás - A lefagyás, vagy lefagyasztás eggyel komplexebb válaszreakció. Lényege, hogy az idegrendszer nem engedi a testet abba a testhelyzetbe, ahol fájdalom keletkezik.  Ilyenkor beszűkül a mozgásterjedelem és úgy tűnhet, hogy a trauma meg sem történt, elmúlt. Ez a megoldás jellemzően kompenzációk kiépítését igényli. Ilyen a sántikálás boka- vagy térdsérülés után, vagy a híres befagyott váll esete.
       

  4. Flow-Áramlás - Ez a negatív behatások sérülésmentes elviselésének módja. Ilyenkor minimális az esélye az SMA kialakulásának. A TestSzobrász kezelések jellemzően ezt az integráltsági szintet célozzák. A kezelések előrehaladtával a test egyre ügyesebbé és tanulékonyabbá válik, amitől egyre inkább flowba, áramlásba képes kerülni.

Mind a négy válaszreakció egészséges és szükséges a túléléshez. és alakítja a testtartást.

Az első három, a trauma utáni rehabilitáció, regenerálódás és gyógyulás folyamán elmúlik. A gond akkor adódik, ha ez nem történik meg és a kialakult idegrendszeri vészhelyzet állandó marad. A trauma már rég megszűnt, az idegrendszer mégis beragad a trauma kivévédését szolgáló állapotba. Ilyenkor a testtartás mintái megszilárdulnak, a mozgásterjedelm beszűküli és folyamatosan újabb kompenzációk alakulnak ki, ami miatt növekszik a szervezet energiaigénye és felhasználása, de csökken a teljesítőképessége.

Az Áramlásban lévő test ezzel szemben képes a testtartási mintákat fellazítani és esélyt ad a gazdaságosabb mozgásra és a fejlődésre.   

 

Az érintés érzékelése

Az érzékelő funkciót a TestSzobrászatban az érintés érzékelése és az arra adott válaszreakciók alapján értelmezzük, teszteljük. A TestSzobrász a kezelés alkalmával kötőszöveti érintéssel próbálja az egyes szöveti rétegeket megérinteni, amely érintés lehet nagyon finom felszíni, vagy mélyre ható is. Jellemzően minden testrésznek, szövetnek vagy testterületnek megvan a maga normális, vagy inkább optimális testérzete, amely érintésre idegrendszeri folyamatot vált ki. Ilyen reakció például a talp vagy a törzs oldalának csikissége, a has összerezzenése, a kis mellizom “ne nyúlj oda” érzete, vagy a vádli izmainak éles sajgó nyilallása.

Gyakorta előfordul azonban, hogy az egyes testrészek érintése nem vált ki különösebb érzetet, sőt az is megesik, hogy a vendég arról számol be, hogy nem is érzi az érintést, vagy a nyomás érzetén kívül semmi mást nem érez. Ez utóbbi jellemzi az egészséges, hidratált és mozgásban tartott szöveteket, de amikor kiszáradt, megnyúlt, húrszerűen feszülő szövet érintése nem vált ki különösebb reakciót, akkor érdemes az érzékelés idegrendszeri funkciójának kiesésére gyanakodni.    

A mozgató funkció elvesztésének tesztelése

A mozgató funkció elvesztését a TestSzobrász kezelések alkalmával specifikus módon teszteljük. Az első lépés ebben a folyamatban a megcélzott izom szövetének megérintése. Ez gyakran sok munkába telik, gyakori, hogy nagyon finoman, a terület megsértése, rongálása nélkül, gyakori, hogy szinte, mint egy ásatáson “ki kell ásni” a célzott szövetet - a TestSzobrász gyakran az első ember, aki ezeken a szöveti részeken és mélységekben jár. Ezek a szöveti rétegek jellemzően krónikus Csipkerózsika álmukat alusszák, hosszú idő óta nem használták őket. Miután a szövet elérhetővé vált, megfelelő fogás alkalmazásával egy időben mozgatást kérünk a vendégtől. A mozgató amnéziában rekedt izomszövet ilyenkor nem képes összehúzódásra. A testrész mozgatása mégis megtörténik, helyettesítéssel, véletlenszerű kompenzációk kiépítésével, más izmok használatával. 

A TestSzobrász fő feladata

A TestSzobrász egyik fő feladata tehát az érzékelő és mozgató funkció visszaállítása, újratanítása, ami nagyban fejleszti az önképet és teljesebbé teszi a testképet. A testtudat fejlesztésének ezen módja percek alatt képes egy-egy izom működését regenerálni és az érzeteket visszahozni. A jobban érző és jobban mozgó test hatékonyabban működik és ritkábban sérül meg.   

Következő bejegyzésünkben az SMA-t is kiváltani képes stresszről olvashattok.

 

Tovább a TestSzobrász képzés oldalára


Kép: jing.fm

https://www.jing.fm/clipimg/detail/30-301548_clip-art-body-parts-clipart-body-parts-icon.png

Vélemény, hozzászólás?