A TestSzobrász meséi

A TestSzobrászok történetei, a kezelések menete, az elért eredmények mind-mind olyan esetleírások, amelyekből nagyon sokat lehet tanulni. Habár minden történet más, minden ember egyedi, gyakori közös motívumokra bukkanunk a kezelések során. Ezek a közös jellemzők segíthetnek az együtt gondolkodásban, az asszociációk újabb ötleteket adhatnak a kezelőknek egy-egy eset megoldásához.

Pegán Attila az amerikai olimpiai csapat (USOPC) edzőtáborában járt, ahol a világ elitjéhez tartozó, 2020-as tókiói olimpiára készülő versenyzőkkel dolgozott. Az esettanulmányok elsősorban a test fasciális kezelésének alkalmazott módszerét mutatják be, ebben a speciális közegben, a sportolókkal végzett munka közben. A szerzett tapasztalatok megosztása hozzájárulhat a közös szakmai gondolkodáshoz és értékes lehet a sportolók, versenyzők számára a testtudat, a testtartás és a teljesítmény kapcsolatában.

A birkózó Oldalsó Vonala

A birkózó jobb oldali feszességre panaszkodott a kezelést megelőző beszélgetés alkalmával. Felraktam hát az asztalra a bal oldalára fektetve és kipárnáztam az úgynevezett stabil oldalfekvésben. Ez a pozíció nagyon jó a felül lévő csípőízület kezelésére. Végigtapogattam a jobb Oldalsó Vonalát. Végig feszült volt, húrszerűen feszült a szárkapcsi izma, az IT-Band és természetesen a kis farizom is. 

Ezt átgondolva egyből a bal oldali adduktor izmokra és baloldali QL szöveteire vetődött a gyanúm. Miután meglazítottam a jobb csípőt, egyből haladtam a lábszáron át a másik láb adduktoraihoz. Azt találtam, amire számítottam: húrszerűen feszülő adductor magnus. Erre a birkózó megjegyezte, hogy olyan területre értünk, ami az Ő számára ismeretlen. Ott még soha nem érzett semmit.

Továbbhaladva ezen a logikán meg kellett néznem, hogy a baloldali QL, vagy négyszögletű hátizom mit csinál. Csodák-csodájára az is feszes. Nem annyira húrszerűen, de jellegzetesen vastag a Laterális raffé mentén. 

Mindebből arra következtetek, hogy a birkózó medencéje jobbra billenő, amit a vállöv is követ. Ez utóbbit még Ő mondta a kezelést megelőző beszélgetés alkalmával.  

Az íjász csavarodása

Az íjász csavarodása hab volt a tortán. Vele csak TestOlvasást végeztem, kezelésre nem volt időnk. Rövid sarkát, hátrafeszített térdének okait hamar megfejtettük. Kicsi, alacsony nőről van szó, aki magasított sarkú lábbeliket hord, hogy magasabb legyen. 

Ez így már egyszerű a kezelés szempontjából. Plantáris fascia, a vádli nyújtása, hamstringek aktiválása, a medence billentése. Sokkal nehezebb lenne azonban rávenni Őt arra, hogy megszeresse a lapos talpú, negatív sarkú, vagy legalábbis olyan lábbeliket, amelyek nem rövidítik tovább a lábának hátulsó oldalát.

A TestOlvasás alkalmával kiderült, hogy gerincsérv közeli sérülése volt és a lumbális gerincének stabilan tartásához a hasizmait használja. Bevett és hasznos mód a gerinc megóvására a felszíni izmok tartó szerepének növelése, azonban ez csak a funkciójuk rovására történhet. Leszűkül a gerinc mozgása és a mozgástartománya, amit hosszabb távon funkcióvesztés követ. Az íjász is arra panaszkodott, hogy korlátozott a hátrahajlási képessége, ruganyossága.

Mindezek után már tényleg csak hab volt a tortán, amikor azonosítani tudtam a medence és a vállöv együttes jobbra csavarodását. Meg is kértem gyorsan, hogy álljon be az íjász tartásba, mintha éppen célozna a fegyverével. Mit látok, előre teszi a bal lábát és nagyjából 120 fokos szögben hátralép a jobb lábával, jobbra csavarva először a medencéjét, majd mikor felveszi a kartartást hátracsavarja a vállövét is. 

Ez a beállás és testtartásminta jellemző az összes olyan versenyzőre, akinél az alapállás diagonális. Ilyen több küzdősport is és jellemzően a snowboard, a gördeszka, a szörf vagy a vívás is.   

 A taekwondos lány kifelé tolódó térdei

A magas küzdősportos lány jobb térdtől lefelé érzett nyilallással és jobb csípő menti fájdalommal érkezett. Elmondása szerint rúgásoknál jelentkezik a fájdalom és az érzet. Érdekes módon bal lábával végzi a rúgásokat, míg a jobb lábán áll. Végignézve a jobb oldali Oldalsó Vonalát, megtaláltam a szárkapcsi izmok feszültségét. Gyorsan lábra állítottam és csodálkozva láttam a kifelé tolódó térd mintáját. Ennél a mintánál megjelenhet a lapos boltív és a befelé billenő lábfej, ami ebben az esetben is kialakult. A rövid szöveti kezeléshez még elfért egy térd-boka követés, illetve adduktor erősítést ajánlottam a következő kezelésig.  

A tornász, aki lazulni akart

Ő volt talán a legjobban “kigyúrt” azok közül, akikkel dolgoztam. Ez persze egy tornásznál alapvető adottság. Szerencsére a testtartása egészen jó volt, arányosan fejlett izmai szinte mindenhol harmónikus egyensúlyt tartottak. Vállöv és felsőtest lazítást kért, semmilyen panasza nem volt. Automatikusan “hasfésüléssel” kezdtem a kezelést, megalapozva a bordakosár és majd a vállöv lazulását. Nehéz dolgom volt, mert valóban feszesek voltak a szövetei. Olyanok, amik nem engednek be elsőre a szeptumokba. Rendesen be volt merevedve az amúgy hajlékony és erős teste. Jelentős asszimetriát tapasztaltam a jobb tricepszen és a bal nagymellizmnál, amiből ki is derült, hogy a bal karját használja támaszkodásra a lovon, és azzal a karjával fog át a nyújtón, illetve korláton is. Mindent összevetve ő volt az első, akinek Terítő kezelést csináltam volna, mielőtt a mélyebb szöveti rétegek lazításába kezdek, mert Ő egyben volt.

...

A birkózó, akire ráestek; a kézilabdázó, akinek fájt a könyöke; a vak lány esete; a birkózó lányok; a két tornász, aki mindig kezelést kap; a birkózó lány hamstringje, a tornászok dereka és a birkózó bordái mind olyan történetek, amelyeket egyszer majd megírok, mert mind érdekes és tanulságos volt. 


Tovább a TestSzobrász képzés oldalára

Vélemény, hozzászólás?