A TestSzobrászat 12 kezelésének hatása a gerincre

A TestSzobrászat folyamata és kezeléseinek stratégiája az emeberi testben a testtájak egymásraultaltságának megértésén alapszik. Ezt a fogalmat tudományosan elsőként Dr. Vladimir Janda alkotta meg, kutatta és tanulmányozta, a gyakorlati tapasztalatokat Dr. Ida P. Rolf munkássága őrzi a Rolfing módszerében. Eszerint a test valamely részén kialakuló tartás vagy funkció változás kihat a test más területeire.

Ennek az esettanulmánynak a fókusza a gerinc oldalhajlatainak (lateral flexion), másnéven a gerincferdülésnek a változtatását, változtathatóságát mutatja be a TestSzobrászat 12 kezelése kapcsán. A baloldali kép az 1. kezelés előtt, míg a jobb oldali kép a 12. kezelés után készült. A képen látható vendéget Zoltánnak fogom nevezni, ami nem a vendég igazi neve.

Zoltán 65 éves irodai környezetben dolgozó, szabadidejében minimális fizikai testedzést folytat, viszont a TestSzobrász kezelések előttről már aktívan alkalmaz teniszlabdát, hengert és egyéb eszközöket fasciális nyújtásra, speciálisan a talpán és a hátán. Hozzám a bal nagylábujj izületének panaszával jött, mivel hosszú ideje nem múlik, inkább erősödik a gyulladás, dagadás és a fájdlom az érintett területen. Ennek a hétköznapokban jelentkező tünete, hogy nem tudta hordani kedvelt, elegáns cipőit. Állítása szerint 3-5 mm-rel hoszabb a jobb lába.

Az anamnézis legfőbb, központi részét most kihagyom, igazából Zoltán sem tulajdonított nagy jelentőséget neki, de az esettanulmány végén kitérek majd rá. Addig is érdemes lehet azon elkondolkodni a bal oldali képet nézve, hogy mi lehet Zoltán esetében a testtartás fő mintája, mi alakítja a testtájak egymásrautaltságának dinamikáját?

Az 1. kezelés előtti TestOlvasás alapján megállapítottam, hogy arányosan nagyobb az alsótest mint a felsőtest, a lábak folyamatos ödémásodást mutattak. A felsőtest szűk és jelentősen kisebbnek látszott. A testsúly a bal lábra terhelődött, a medence balra billent, a gerinc hosszú jobb hajlata a vállövet jobbra billentette. A vállak ezzel együtt felhúzottak, a lapocka közötti terület feszes, aktív volt.

A kezelések stratégiája ezért a testsúly jobbra, középre tolása, a két láb azonos terheléséért, a medence vízszintesbe állítása, a gerinc oldalhajlatának kiegyenesítése, a vállak vízszintbe hozása, és a nyak nyújtása volt. 

Zoltán a kezelések alatt a legnagyobb meglepetésemre alig adott visszajelzést, a kötőszöveti érintést nagyon jól vette, de a szövet által tárolt információkhoz, a sztori kibontásáig nem jutottunk el. Olyan erővel dolgoztam, amitől mások már többször leszálltak volna az asztalról. Ez persze, mint tudjuk relatív, mindenki másképp reagál a kötőszöveti érintésre és a mélység feltárására. Az erő alkalmazásánál meg kell említenem, hogy az ödémásodás folyamatos nagyon lágy, nyirokmasszázshoz hasonló nyomást is megkívánt a láb kezelésekor. Így a felszín és a mély struktúrák közötti folyamatos mélység váltás, és annak eltalálása volt a legnagyobb kihívás számomra a kezelések alatt.

A többi elülső, oldalsó nézetek képeit most nem közlöm, bár nyilván úgy telejesebb lehetne a kép.

Az eredmény engem is meglepett az utolsó kezelés utáni képnézegetés alkalmával. Zoltánnal néztük a képeit és mindketten elégedetten szemléltük azokat:

 • A lábfejek terhelése hasonló, a bokák sokat fejlődtek, főleg a jobb és az látszik, hogy további fejlődési potenciál van bennük.
 • A lábak hasonlítanak egymásra, a csípő vízszintesbe jött. Ezzel összhangban az alsóháti gerincszakasz egyenesedett, a völgyminta eltünt róla. 
 • A T11-T12 körüli Schultz öv jelentősen lazult és szimmetrikusabbá vált. A feszültség ide összpontosul most, erre a területre az erector izmok és a bordakosár hátsófelével együtt. 
 • A felsőháti gerinc kifózisa csökkent, a babérlevél minta völgybe fordult, újabb rövidebb és enyhébb gerinc oldalhajlásokat felszínre hozva egyúttal. 
 • A lapockák és a vállak közel vízszintesek, a vállöv izmai elengedtek, a csuklyás izom laza. A lapockák közötti terület még nem alkalmazkodott az új vállövhöz. 
 • A nyak hihetetlen változáson ment keresztül, ami talán a legfontosabb változás Zoltánnál.

A gerinc egyes szakaszait kekintve a következők történtek:

 • A farokcsont szimmetrikusabban tartja a medence fenék szalagjait és izmait 
 • A keresztcsont az SI izületeken keresztül kevesebb feszültség alatt van, vízszinteshez sokkal közelibb alapot ad az L5-S1 izületnek
 • A lumbális szakasz egyenesebb, jobb íve nagyjából kiegyenesedett és a völgy minta rendeződött
 • A thoraco-lumbar-junction(TLJ, L1-T12) területe kiegyenesedett, a Schultz öv még fogja
 • A felsőháti szakasz kifózisa jelentősen csökkent és új, enyhe oldalhajlatokat mutat. Ehhez kapcsolódik a bal fűrész izom, széles hátizom, a csuklzyás izom alsó rostjai és a hátulsó alsó fűrész izom mintája.
 • A nyaki gerinc megnyúlt, a fej helyzete változott.

A kezelések nyomán Zoltán képes régi cipőit viselni, és a bal lábujj izülete változó mértékben, de néha még begyullad, panaszos. Zoltán a 12 kezelés ideje alatt nagyjából 5 kg-ot fogyott.

Az anamnézis kimaradt darabja:  teljes jobb csípőprotézis beültetése 2014-ben. Jó lett volna látni a műtét előtti testtartását.

 


Pegán Attila a TestSzobrász Műhely és a TestSzobrász képzés Vezetője, KMI-SI Advanced Practitioner, Thai Masszázs oktató és a Yoga Alliance által regisztrált 300 és 500 órás képzéseken tanít anatómiát leendő jógatanároknak az USA-ban. További információk és kapcsolat a emailcímen keresztül. 

 

 

 

TestSzobrászat 12 kezelés Gerincferdülés esetén Pegán Attila 2

Gerincferdülés TestSzobrászattal Pegén Attila

Nyaki gerinc szakasz a TestSzobrász kezelések alkalmával Pegán Attila

 

Tovább a TestSzobrász képzés oldalára

Címke:

Vélemény, hozzászólás?