Könyvespolc: Anatomy Trains

Anatomy Trains: Myofascial Meridians for Manual and Movement Therapists

Thomas W. Myers

Nyelv: Angol

 

A 2007. év elején jártunk. Thaiföldről visszatérve nagy buzgalommal és újult lelkesedéssel folytattam thai masszázs praxisomat Minnesotában. Megfogadtam a Lahu faluban eltöltött idő alatt,  hogy a végére járok az energiavonalak (Sib Sen) eredetének, és valóban nagy kutatómunkába kezdtem. Néhány hétig hasztalan keresgéltem, olvastam, emaileztem, amikor az internet egyik zugából felbukkant egy könyvborító képe.

A borítón látható alakot nézve alig hittem a szememnek. A bőr nélküli emberi testen (Bernard Albinus 1750-ben megjelent könyvéből származó ábrázolás, A Homo Perfectus, avagy a tökéletes ember) színes vonalak cikáztak.

Ezen vonalak közül több is azonos lefutásúnak tűnt az általam ismert thai energia vonalakkal. Elkezdtem minél több információt összegyűjteni a szerzőről, és hamar kiderült: egy aktív magániskola áll a háttérben, amelynek vezetője Thomas Myers.

Azonnal megrendeltem a könyvet, másfél évig olvastam. Egy kukkot sem értettem belőle. Többször nekivágtam, próbáltam értelmezni az egyes darabokat, részeket, magyarázatokat. Nem ment. Elhatároztam, hogy elmegyek egy workshopjára és magam győződöm meg a könyv értelméről. Így kerültem a kanadai Winnipegbe, ahol Tom három napon keresztül adta a fejünkbe és a kezünkbe a könyvből számomra megérthetetlen tudást. Onnantól kezdve egyértelmű volt, hogy ezt akarom csinálni. A thai energiavonalak kutatása látszólag abbamaradt, ez a könyv és Tom végül is jobban megmutatták az ember energetikai hálózatát és annak blokkjait, mintha Thaiföldön éltem volna le további életemet.    

 

Az Anatomy Trains angol eredeti ismertetője így hangzik: “A fasciális rendszer anatómiáját és funkcióit érthető és átfogó megközelítésben mutatja be a könyv, kombinálva azt a holisztikus szemléletű myofasciális terápiával. Manapság sok különböző terapeuta használ myofasciális technikákat a testtartás változtatásra és a fájdalom kezelésére. Ez a könyv bemutatja, hogy az egyes izmok pontosan milyen módon kapcsolódnak a kötőszöveti hálózatban, és hogyan befolyásolják a testtartást, azok kompenzációit, és a fájdalmat. A könyv célja a tudományos alapokon nyugvó, gyakran komplikált tudásanyag könnyen elsajátíthatóvá tétele a tudományos háttérrel nem rendelkező olvasók számára is. Az ANATOMY TRAINS úgy íródott, hogy a myofasciális rendszerről szóló új információk könnyen felfoghatóak legyenek egy széles olvasói tábornak is. Legyenek azok tanulók, sportolók, terápiát kapók és adók egyaránt.”

 

A workshop elvégzése után élvezettel forgattam a könyvet, és többször elejétől a végéig átolvastam. Gyakorlati tapasztalat nélkül azonban mindez érthetetlen. Tom a workshopon olyan részletesen, anatómiai pontossággal magyarázott, hogy a mondatok mögött felsejlett maga az ember, hús-vér valójában.

A könyvben a holisztikus nézőpont folyamatosan a fókuszban van, még ha a leírás az egyes izmokról, szalagokról, csontos felszínekről szól is. Tom bölcsészként végzett, jó érzéke van a szavak egymásba öltéséhez, ezért mindig az az érzése az olvasónak, hogy egy regénybe csöppent, ahol az egyes testrészek megelevenednek. A myofasciális anatómiai ismeretek dominálnak végig, de Tom sok melléktörténetet és magyarázatot ad minden izom és funkció bemutatására. Az anatómiáról Tom előtt senki nem beszélt még így, ezért a könyv nyelvezetéhez való hozzászokás időt igényel. A fentiek miatt azonban nem használható hagyományos anatómiai atlaszként, szerencsésebb, ha van kéznél egy valódi atlasz. Erre az egyik következő könyvaljánlóban majd javaslatot is teszek.  

Az Anatomy Trains a myofasciális rendszer teljes feltérképezését adja, amit az angolszász vasúthálózat mintájára Anatómiai (Vonatoknak) Vonalaknak nevez.

 

A könyvben bemutatásra kerül:

 • a myofasciális rendszer

 • az Anatomy Trains elmélet

 • az Anatomy Trains vonalai

 • Superfiscial Front Line - Felszíni Elülső Vonal

 • Superfiscial Back Line - Felszíni Hátsó Vonal

 • Lateral Line - Oldalsó Vonal

 • Spiral Line - Spirális Vonal

 • Deep Front Line - Mély Elülső Vonal

 • Arm Lines - Kar Vonalak

 • Functional Lines - Funkcionális Vonalak

 • Anatómiai Vonalak sportban és mozgásban, testtartásban

2001-es megjelenése óta már a 4. kiadáson is túl van a könyv, a világgal együtt nagyot változott. Azonban a mű alapvető felismerése - miszerint a szervezetben is minden mindennel összefügg -, korszakalkotó. Ajánlom ezt a könyvet minden érintéses terápiával foglalkozó szakembernek és kollégának. A tudás olyan szinten sűrűsödik össze benne, ami képes életeket pozitívan megváltoztatni. Még azt is megkockáztatom, hogy napjainkban enélkül a tudás nélkül nem lehet hatékony kötőszöveti munkát végezni, illetve, ahogyan címe is mutatja: nagy hasznára válhat bármely mozgásterápiát folytatónak is.

Legyen ott a polcon ez a könyv a rendelőkben, a stúdiókban és az edzőtermekben!


A könyv megvásárolható a webshopunkban.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?