Dr. Ida Pauline Rolf

Ida Rolf a XX. század esszenciáját jelenti. Személyében sűrűsödik össze több jelentős társadalmi vonulat, ami az európai háborús viszonyoktól mentesen Amerikában majd’ egy évszázad alatt kivirágzott: a női egyenjogúság, a tudomány szabadsága, a hippi mozgalom, és a holisztikus emberkép mind-mind Ida Rolf nevéhez is kapcsolódik.

Ida Rolf 1896-ban született New Yorkban. Egyetemi tanulmányait követően a Rockefeller Intézet első női ösztöndíjasaként dolgozott, majd egy évvel később doktori tanulmányait biokémiából - az akkoriban vezető - Columbia Egyetemen végezte. A nők tudományos pályán való tevékenység ellenkezett a kor szellemével, Ida Rolf azonban kitűnt a férfiak között is, és megállta helyét a tudományos életben.

Európában akkoriban magasabb szinten zajlott a tudományos diskurzus: ezért az amerikai kontinensről, - a  Columbia egyetemről is-, Európába jártak az amerikai orvosok, tudósok. Ida Rolf is így került Svájcba és Németországba, ahol többek között Einsteinnel is találkozott. Sok feljegyzés nem maradt meg európai tapasztalatairól, annyi viszont biztos, hogy visszatérte után alternatív gyógymódok után kezdett érdeklődni. Rolfra az európai szellemiségből leginkább a spiritualitás hathatott. Felhagyott tudományos munkásságával: homeopátiát, oszteopátiát, csontkovácsolást és jógát tanult. Első próbálkozásai alkalmával a jóga ászanákat figyelte meg, és a nem mozgó izmokat, testrészeket próbálta lazítani, nyújtani.

Erről a tevékenységéről egy zongoratanárnő anekdotája maradt fenn. Ida Rolf zongoratanárt keresett fiának. Talált is egyet, aki egy szerencsétlen baleset miatt nem tudta mozgatni az egyik karját. Ida Rolf felajánlotta neki, hogy helyrehozza a sérült testrészt, ha megtanítja a fiát zongorázni. A történet szerint a zongoratanárnő karja megjavult, de Ida Rolf fia végül nem kapott zongoraleckéket. Az eset azonban ismertté tette Rolfot, és New Yorki portája előtt elkezdtek gyülekezni a segítségre szorulók. Továbbra is a jóga ászanákat használta a test feszültségeinek azonosítására, és folyamatosan fejlesztette a manuális technikát, amivel képes volt változást előidézni a merev, feszült testrészeken.

Módszerével végigjárta az amerikai tudományos és orvosi társadalom rendezvényeit, igyekezett megfigyeléseit, eredményeit népszerűsíteni. Sikereket és áttörést nem tudott elérni, a tudományos társadalom kivetette magából.

Útja többször is a nyugati partra, Kaliforniába vezetett, ahol a ’60-as években az Esalen Intézetben talált magának követőket és befogadást. Az 1962-ben alapított intézet a hippi mozgalom egyik központjává vált. Ida Rolf itt az általa már Strukturális Integrációnak nevezett módszert mutatta be. Az emberi potenciál projekt, amit mi esetleg a Woodstock fesztiválllal, a hippikorszakkal és az LSD mámorával, a flower-power mozgalommal azonosítunk, Amerikát gyökerestül változtatta meg. Ezek a fiatalok nagy kíváncsisággal figyelték, ahogy társaik testükön vörös foltokkal jönnek ki Ida Rolf kezeléséről, és újságolják különleges élményeiket. Tetszésüket annyira megnyerte ez a new york-i tudós nő, hogy módszerét el is nevezték Rolfing-nak.

Ida Rolf kortársai voltak többek között Moshe Feldenkrais (Feldenkrais módszer), Fritz Perls (Gestalt Therapy), Bonnie Bainbridge Cohen (Body Mind Centering), Judith Aston (Aston Patterning), Emilie Conrad (Continuum Movement). A felsorolás jól mutatja, hogy milyen léptékű felvirágzása volt ez az időszak az emberi szervezet megismerésének és a holisztikus szemlélet kialakulásának.

A Rolfing® 1970-től kezdve önálló iskolává vált, és Coloradoba költözött, immár Rolfing Intézet néven.

Ida Rolf 1979-ben halt meg, de a Rolfing® azóta is él és terjed. A Strukturális Integráció, ami Ida Rolf tudományos megközelítéséből és munkásságából fakad, csak formálisan maradt fenn a Rolfing Intézet (DR.Ida Rolf Institute), a Nemzetközi Strukturális Integrátorok Szövetségének (IASI) és a Guild for Structural Integration (GSI) iskola tevékenysége miatt. A Strukturális Integráció változatai világszerte 20 intézményben tanulhatóak, amelyek sorába reményeink szerint a TestSzobrászat is hamarosan bekerül.

 

Dr. Rolf korszakalkotó megfigyelései:

  • A mozgatószervrendszer szövetei felszíni és mély struktúrákat alkotnak
  • A Strukturális Integráció a felszíni és mély szövetek összehangolásának folyamata
  • A testtartást a kötőszövet határozza meg
  • Nem az a lényeg, hogy milyen mélyre tudsz menni, hanem, hogy hogyan mész mélyre a szövetben
  • A gravitáció a terapeuta
  • A mozgás a legjobb integrátor
  • Az izületek a szervezet energiaközpontjai
  • A medence vízszintbe helyezése kulcskérdés
  • A recept: Elöl fel, hátul le, teríteni az oldalt, életrekelteni a központot
  • A Strukturális Integráció a véletlenül rendezett testből az integrált testbe vezet át

 

A következő blog bejegyzésben a Rolfing módszer fejlődése kapcsán Tom Myerst mutatjuk be.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?