A golf hazája: Anglia

A 2016-os chicago-i SFMA képzés alatt született meg az elhatározásom, hogy új sport után nézek és megismerkedem majd a golfozással. Akkor ez még távoli dolognak tűnt.

Az elmúlt 3 évben azonban nagyon sok minden történt, és úgy hozta az élet, hogy tavaly ősszel valóban elkezdtem golfot tanulni. A tavasz pedig lehetőséget adott, hogy ne csak szórakozásként foglalkozzak ezzel a sporttal, hanem szakemberként is

2019. májusában így a TestSzobrászok, Hornyák István és Pegán Attila is megérkeztek a TPI képzésbe és hivatalos golf szakértővé váltak. Így Magyarországon 4-re emelkedett a TPI hivatalos képesítéssel rendelkezők száma. 

A két napos képzésnek Birmingham északi elővárosában lévő Belfry golf klub, PGA National Golf Academy adott otthont. A képzést Dr. Greg Rose és Dave Phillips vezette. Az első napon megtanultuk az emberi test csavarodásának összetevőit és azok kritikus tesztelését. Mondanom sem kell, hogy a megszokott amerikai stílus, precizitás és innováció jellemezte az egész képzést, aminek kulcsfontosságú eleme a tesztek azonnali telefonba, tabletre rögzítése volt saját appal. Így lehet dolgozni.

Második nap megismerkedtünk a golf biomechanikájával. Megtanultuk az ütés fázisait, azok kivitelezésének módját, illetve ennek a fura mozdulatnak a szenzoros számítógépes rögzítését és az elemzés alapjait.

Mindezek közben szigorúan beiktattuk az angol reggeliket és az 5 órai teákat.

Itthon leginkább az edzőtermekben használt FMS (Functional Movement Screen) mozgás teszt lehet ismerős a személyi edzők és ügyfeleik számára. Az egy nagyon hasznos teszt a sportmozgások elemzésére és általános mozgásképességek felmérésére.

Az FMS-nél sokkal komolyabb az SFMA  (Selective Functional Movement Assessment), amit főként gyógytornászok, orvosok használnak világszerte. Mindkét felmérőt a Dr. Greg Rose és Gray Cook vezette szakértői csoport fejlesztette .  

Amiért mindez érdekes, az az, hogy a fenti tesztelési eljárások a golf játékosokat karbantartó kezelésekből és fejlesztő munkából származnak, amit a fenti két úriember hozott létre. Ezt a Titleist Performance Institute után TPI-nak nevezték el.

A TPI képzési rendszerének 1. szintjén alapvető tudások átadása zajlik a golf biomechanikájával kapcsolatban. A 2. szinttől szakosodás kezdődik, Fitness, Medical, Power, Junior és Golf irányokba.

A kérdés már csak az, hogy hogyan kapcsolódik a TestSzobrászat a golfhoz? Erről szól majd a következő blogbejegyzés.


 

Címke:

Vélemény, hozzászólás?