A csavarodás iskolája

A csavarodás a természet kódja. Biológiai rendszerünk az egyenes összeköttetések helyett folyamatosan változó csavarodásokat használ. Gondoljunk a fák, a virágok mintáira, a DNS kettős hélixére, vagy a kollagén tripla hélixére, esetleg a Fibonacchi számsorra. Bármerre nézünk, mindenhol a csavarodás mintája köszön vissza. A puskacsövet a kilőtt golyó pörögve hagyja el, a kosárlabda pörögve repül a gyűrübe, a karate ütés az alkar és az ököl csavarodásával lesz hatékony. A táncban is a folytonos mozgás alapeleme a csavarodás, a medence mozgása.

A magasugrók fejlesztették tökélyre a csavarodással való emelkedést, a legjobban azonban a golfozók figyelték meg és elemezték ki a legjobban az emberi test csavarodását. Ahhoz, hogy el tudjuk helyezni a golfot az elemzés területén, érdemes tudni, hogy a Forma-1 után a golf sport rögzíti a legtöbb adatot. Messze lehagyja a labdarúgást, az NBA statisztikáit, vagy más technikai sportokat.

Ezért nevezem a golfot - annak sportmozgását megfigyelő, elemző és fejlesztő szakemberek munkáját - A Csavarodás Iskolájának.

Alapvetően az emberi test mintája a csavarodásra, az pedig a legstabilabb módszerre, a háromszögelési elvre épül fel. Ennek lényege, hogy a legrövidebb úton összekötött két struktúra, mondjuk két csont között a fő erőt egy izom, vagy szövet lefutása adja. Ez azonban csak akkor képes az erő kifejtését maximalizálni és több irányban koordinálni a mozgást, ha mellette két másik kiegészítő, jobbra és balra irányokat megtartó izmok, szövetek működnek. Ilyen a lábszár mély szöveteinek rendszere (Tibialis Posterior, Flexor Digitorum Longus és Felxor Hallucis Longus), vagy a delta izmok lefutása, előre, oldalra és hátra.  

Amennyiben erre nincs lehetőség a szervezetben az izmok maguk képzik ki ezt a háromszögelést. Az egypontú eredés, tapadási felületről egy szélesebb elnyúló eredési, tapadási felszínre vezetnek. Ilyen jellegzetesen a csípő és a nagyhorpasz izom, vagy a nagy mellizom.

A golfban a cél a fasciális rendszer előfeszítése, majd a minél nagyobb erő generálása, és végül ennek a lehető legsimább átvitele a lábakról a golfütő fejére. Ezt a folyamatot kinematikus szekvenciának nevezzük. Ebben a kinetikus szekvenciában a test a lábaktól kapja a csavarodást. A bal belső talpélen és a jobb sarok külső oldalán való nyomáshelyezés elcsavarja a medencét óra járásával megegyező irányba. Ez a bordakosarat is megcsavarja, ami majd  a kart és az ütőt Tető (Top) pozícióba hozza. Innen a jobb előlábra és a bal sarokra helyezett nyomásváltozás csavarja a medencét az óra járásával ellenkező irányba, amit a bordakosár, majd a vezető kar felkarcsontja követ, végül az ütő is átlendül az ütés fázisába.

A szenzoros golfelemző szoftverek segítségével a szakemberek azt figyelik, hogy az egyes testrészek: a medence, a bordakosár, a kar és végül az ütő milyen egymásutánisággal és milyen sebességgel csavarodnak el egymáshoz képest.

A legideálisabb, ha megmarad a csavarodás egymásutánisága medence, bordakosár, kar és ütő sorrendben, amik hullámhatás szerűen egyre nagyobb sebességgel csavarodnak egymás fölött. Az ütés és a mozgásterjedelem végéhez közeledve a csavarodás sebessége lassul, majd a kitartott végállásba kerül a test. 

Ezt a mozdulatsort, komplex myofasciális koordináció jellemzi. 

Mi a csavarodás fontossága a TestSzobrászatban?

A TestSzobrászat 4. kezelése a Spirális Vonal területét járja körbe. TestSzobrászként a golf szakembereknél anatómiai szempontból részletesebben, de fő irányaiban megegyezően elemezzük a test csavarodási mintáit. Külön figyeljük meg a lábfej, a térd, a medence, a bordakosár, a lapocka, a felkar, az alkar és a kéz csavarodási mintáit, amiből összeáll a testtartást meghatározó minta, ami döntően befolyásolja a test csavarodási képességét. Golfozók esetében speciálisan az ütésük erejét, pontosságát - de általánosan és a nem golfozókat is beleértve - az összes mozgásmintát befolyásolja a csavarodási képességük.  

Egyéb csavarodásra épülő mozgások: a futás, az úszás, kajak-kenu, magasugrás, rúdugrás, jégkorong, jégtánc, műkorcsolya, tánc, tenisz, tollaslabda, ping-pong és még sok minden más.

A fejlődési mozgások a felegyenesedett járás megtanulásáig szintén csavarodási mintán alapszanak, a csavarodás vezet át az egyik testhelyzetből a másikba. Ez a rutin lesz aztán a mozgás, és a benne a fenti sportmozgások alapja.


 

Címke:

Vélemény, hozzászólás?