Sarokszépségverseny

A TestSzobrászatban használt testtartás elemzés, a TestOlvasás fő feladata a vendég optimális testtartásának felismerése, illetve az attól való eltérés észlelése. Ahhoz, hogy a TestOlvasás képessége kialakuljon, rendszerint évekre van szükség. Nehéz eldönteni egy-egy billenés vagy csavarodás mértékét. A TestSzobrászatban ezért gyakran a vénuszi vagy apollói szépséget értékeljük, és a testtartás mintáit a szépségük alapján ítéljük meg.

Vannak azonban olyan alapvető és mérhető minták és arányok, amelyek könnyen azonosíthatóak.

A sarok

Ilyen a sarok mérete és aránya. Ideális esetben a lábfej, lábujjak nélküli hossza 1/3 - 2/3 arányban oszlik meg. Választéknak a bokaízület középvonalát tekintjük. A sarok ettől a vonaltól hátrafelé, az előláb ettől a vonaltól előre esik. Ez utóbbit csak az 5. lábközépcsont disztális végéig mérjük, a kisujjat már nem számítjuk bele.

Abban az esetben, ha ez az arány eltolódik, jellemzően a sarok rovására, akkor rövid sarokról beszélhetünk. Ez szinte a legjellemzőbb minta az összes közül.

A sarok mintáinak kialakulása

Kialakulásának sok tényezője lehet, ami azonban minden rövid sarok esetében megfigyelhető, az az íjhúrszerű feszülés, amely a vádli izomzata és a talpi fascia rövidülése kapcsán keletkezik. Ilyenkor a szövetek rövidülése miatt a sarokcsont betolódik a bokaízület felé. Jellemző az ilyen rövid sarokra a sarokcsont szögletes látványa, az Achilles-ín által keltett feszültség miatt kialakuló dudorok a sarkon, a cipő által feltört sarok, a plantar fasciatis és sok egyéb panasz. 

TestSzobrászati szempontból azonban ezeknél sokkal fontosabb a rövid sarokkal együtt járó síugró póz. Ez a póz jelentős előláb terhelés mellett folyamatosan rövidíti a sarkat. Jelentősége, hogy a szó szoros értelmében az illető nem képes a sarkára állni. Ez elsőre a fizikai szinthez kapcsolódik a fenti panaszokban öltve testet, de jellemzően a rövid sarkú emberek különböző élethelyzeteikben sem képesek kiállni magukért, nem képesek a sarkukra állni. Azért, mert nincs mire odaállni.

Jellemző sarokminták

Íme néhány sarokminta, amiket TestSzobrász kezelések alkalmával, illetve előtte/utána fényképek összehasonlításakor látunk.


A szép sarok ilyen

  

    

A rövid sarok ellenben így néz ki

  

        

Sarok a TestSzobrászat 12 kezelése előtt és után

 

A sarokszépségverseny győztesei azok, akiknek a sarok és az előláb aránya 1/3 - 2/3, az achillesz-ín vonala hajlik és  a sarokcsont  íves.

A sarok a lábfejjel és az egész testtel a TestSzobrász kezelések alatt változik. Gyakran megesik, hogy az addig hordott cipők kényelmetlenné válnak, a vendégek kinövik azokat, életkortól függetlenül. 

A következő blogbejegyzésben majd a síugró mintát mutatjuk be. 

 

Tovább a TestSzobrász képzés oldalára

 

 

Vélemény, hozzászólás?