TestNevelő 2. rész - Edzés, extreme sportok, a mozgás

Az amszterdami repülőtéren üzembehelyezték a szobabiciklivel működtethető mobil töltő állomást. Milyen lenne ha minden edzőterembe ilyen eszközökkel lehetne gyúrni. A berakott edzésmennyiséget, az elégetett kalóriákat mind szépen elektromos árammá alakítaná a terem padlózata és falai mögött szerelt gépészet és technológia. Ez nagy lépés lenne  a fenntarthatóság felé is, bár az edzőtermek világa szerencsére azért változik és a gépek használata mellett az ügyességet, komplexebb mozgásokat fejlesztő módszerek is helyet kapnak. Az utóbbi évek trendjének megfelelően a menőbb helyeken felszerelték a TRX felfüggesztő rendszereket, divatba jöttek megint a saját testsúlyos gyakorlatok és egyre többször lehet látni hengerezőket mindenfelé a termekben. Megjelent időközben a Cross Fit és más jó értelemben vett őrületek, egészen a Spartan Race-ig. Ezzel át is csapunk az extrém sportok területére, ami a falmászástól a vitorlázáson kereszül végtelenül változatos lehet és valójában ezek a mozgásformák állnak a legközelebb a test természetes használatához. 

Emellett fontos jelenség a jóga térhódítása és a modern városi életmódba való beépülése. Napjainkba a jógázás sokszor az ászanák gyakorlásában merül ki, vagy divathullánok mentén, mint a jin jóga, ashtanga, Bikram és társai vonzzák be a mozgásra, életmód váltásra vágyókat.

És persze ott van a jó öreg sportolás, a sportágak az úszástól kezdve a birkozáson át mindenféle, vagy éppen a küzdősportok és a tánc világa.

Mindamellett, hogy a fenti felsorolás nem teljes, az említettekről sok jó és rossz dolog is elmondható. Az egyik egyoldalúan fejleszti a szervezetet, a másik a funkcionalitás rovására fejleszt erőt, a harmadik egyszerűen veszélyes vagy éppen tönkreteszi a fizikai testet és sokszor a lelket is. Legtöbbjük mindezekkel együtt hozzájárul az egészség megőrzéséhez, etikára, rendszerességre, önmegvalósításra tanít, sikert és pozitív élményeket ad.

TestNevelő szemmel nézve minden egyéni vagy szervezett mozgásban, sportban résztvevő ember pontenciálisan fejleszthető és ezért figyelmet igényel. Velük aránylag egyszerű a TestNevelő dolga, mert az alap motivációjuk már megvan, lementek egy edzésre időt és pénzt áldoznak a mozgásukra. Ők már ráéreztek a napi megváltás ízére vagy már a függőség állapotában vannak tőle. 

A fő kérdés, amit a velük való munkában a TestNevelőnek tisztáznia kell, hogy hol van helye a mozgás fejlesztésének ahhoz, hogy nehezebb súlyt tudjanak megemelni, nagyobb számú ismétlést tudjanak végrehajtani, messzebbre, gyorsabban tudjanak futni, dobi, ugrani, úszni, stb. Ennek eldöntése komplex feladat, túlmutat a koordináció, egyensúly, erőfejlesztés és gyorsaság csoportosításon. A TestNevelő dolga, hogy személyes figyelem mellett meghatározza, hogy az egyéni mozgásforma és azzal együtt a teljesítőképesség a mozgathatóság vagy a mozgatás/stabilizálás területén fejlesztehtő a leghatásosabban.

Ehhez használjuk a 7Próbát, ami egy rövid 5 perces mozgás készség átvilágítást jelent. A 7Próba azonosítja a mozgás készség beli hiányosságokat, illetve azok kompenzálására kidolgozott és használt egyéni mintákat és stratégiákat. Az így beazonosított mozgásminták részletes kitesztelésre várnak, aminek az elvégzése után pontosan behatárolható a mozgást hátráltató terület, testrész, izom, vagy izület és hogy az képes-e mozogni, mozgatódni. Azok a területek, ahol mozgatás lehetséges, csak a terület mozgatása nem betanult, még ismeretlen, vagy éppen elfeledett, ott azonnali mozgás gyakorlatokkal mozgásfejleztést javasolt kezdeni. 

Nagyjából eddig tart a TestNevelő munkájának hatóköre.

Azokon a területeken ahol mozgatás nem lehetséges, legtöbbször a szövetek feszessége miatt, vagy izületi elakadásból kifolyólag, ott manuális technika alkalmazására vagy további vizsgálat szükséges.

A fent említett a testedzést, mozgást rendszeresen végzők csoportján kívül van egy másik, nagyobb létszámú csoport is azok, akik rendszeres rekreációs mozgást, sportolást nem végeznek. Az ő megmozdításuk, és hogy a mozgásban pozitív megerősítést és új élményt találjanak egy nehezebb munka. Erre (is) vannak a TestSzobrászok. 

Bővebben a TestNevelő képzésről itt olvashatsz.

 

Címke:

Vélemény, hozzászólás?