TestNevelő 4 . rész - Az okos edzés

2017-04-17

Sokáig az izom emlékezet hiedelme uralta az edzéselméletet és az erőnléti edzések világát. Miszerint az izom a minnél több edzéstől, és begyakorlástól jobban tudja majd végezni a feladatát. Az időközben elterjedt digitalizálódás és a kutatások, valamint az ezekre alapuló trendek és divatok azonban mostanára megmutatták, hogy egyes gyakorlatok folytonos ismétlése főleg izomnövekedést hoz létre(1), a mozgás hatékonyságát nem feltétlenül javítják. Valódi mozgásfejlődéshez az izom emlékezet helyett a mozgáskultúra fejlesztése szükséges. 

 

Amint a kultúra szó is jelzi, itt valóban mentális folyamatokról van szó. Vagyis az emberi mozgás idegrendszeri vezérléséről és szabályozásáról és annak fejlesztéséről. Ennek az irányzatnak az utóbbi évtizedekben elvégzett kutatások eredményei adják az alapot, amelyek abba az irányba mutatnak, hogy az agy és az idegrendszer működése nagy részben a mozgás koordinációjára és levezénylésére hasznosul(2). (ennek a bejegyzésnek nem témája a meditáció, a telepátia, a kollektív tudat, az időutazás vagy a térugrás és ezekhez hasnoló jellegű még kevésbé elterjedt vagy be nem gyakorolt funkciók) Főként azért, mert környezetünkre a leginkább izomösszehúzódás révén, mozgással, mozgatással, helyváltoztatással tudunk közvetlen hatással lenni, élni, túlélni. Ilyen izomösszehúzódások és elernyedések váltakozása valósítja meg a légzést, a beszédet, a nézést, és persze az akaratlagos mozgásokat is.

A mozgások egy része öröklött, valószínüleg a DNS-ben továbbadott információk alapján szerveződik és kerül elvégzésre, míg az akaratlagos mozgások nagy része a fogantatás és a születés után a környezettel való interakcióból ered és épül fel. Így a mozgástár nevet viselő kisagyi tekervények a születésig nagyjából üresek, azokat saját erőből mindannyiunk egyénileg tölti fel egyszerűbb és komplexebb mozgásmintákkal.   

Ezt a folyamatot, ami fejlődési mozgások (developmental movements) néven került be a szakirodalomba már sokan megfigyelték és komplett rendszereket alakítottak ki a mozgás fejlesztésére. Ilyen a csecsemőknek való Dévény módszer, az iskolás korban lévő gyerekek számára a montessori iskola modell, bármely korosztály számára a Feldenkrais módszer, vagy speciálisan táncosok részére a Laban-Bartenieff féle tánc oktatás. Ennek megfigyelésére a lehetőség a legtöbb szülőnek is adott, az élet első hónapjaiban, éveiben ahogy a gyermekük először megtanulja emelni a fejét, kitolja magát kobrába, majd hasról hátra fordul, lassanként megtanul felülni, négykézláb kúszni-mászni és idővel feláll, fut, biciklire száll.

Ez a folyamat az elsőszámú mutatója is a gyermeki agy és idegrendszer egészséges fejlődésének. Nem véletlen, hogy az agy az élet első öt évében fejlődik a legrohamosabban, éppen addig, amig a nagy motoros képességek kialakulnak.    

A TestNevelés ezért az agy és az idegrendszer fejlesztésére koncentrál, mintegy előkészíti a terepet az erő, vagy teljesítmény növelő edzéseknek. A fókuszban a tanulóképesség, a testudat és a mozdulat minőségének fejlesztése áll.

A 7Próba és a KötelezőKörök alkalmával beazonosított Stabilizáló és/vagy mozgató rendszeri zavarok esetében ilyen, fejlődési mozgásokra alapuló progresszív módszert alkalmazunk. Tipikusan ilyen a TestNevelés egyik csúcsgyakorlata a török felállás (Turkish get up, TGU), ami szépen végigviszi az egyes fejlődési mozgások sorozatát, az oldalfekvéstől az állásig. Személyes figyelemmel és pontos visszajelzésekkel felépítjük a mozdulatot egészen onnan, ahonnan a mozgás elakadása ered, legyen az a hanyattfekvés, kúszás, vagy féltérdelés.

A TestNevelés hasznos lehet bármely életkorban. Képes megteremteni és fenttartani a mozgás pozitív élményét és megalapozhat egy fizikailag aktív életmódot. Rendkívüli haszna lehet aktív sportolók számára a teljesítmény fokozásában és hozzájárulhat a sikeres pályafutáshoz.     

Bővebben a TestNevelő képzésről itt olvashatsz.

 

1. “Muscle Memory” is Real and Here’s How It Works

By Michael Matthews

https://www.muscleforlife.com/muscle-memory/

 

2. Smart Moves: Daniel Wolpert, Motor Control and the Brain

https://www.ted.com/talks/daniel_wolpert_the_real_reason_for_brains

 

Címke:

Vélemény, hozzászólás?